Monday, November 16, 2009

Smykke-tips


Julens flotte fest-tid nærmer seg og det er på tide å sjekke over både glitter og stas!
Selv om smykker kan være kostbare, betyr det jo ikke at de varer evig. Diamanter, ja, men ikke gullet rundt. De trenger god pleie som alt annet!
Smykker må vaskes og renses. Husholdningssåper som zalo, salmiakk, grønnsåpe og en myk tannbørste gjør susen som den kontinuerlige rengjøringen gjennom året, men hold øye med smykket og la en fagperson se på smykket en gang i året! Hvitt gull må rhodineres, gult gull poleres og klør sjekkes!
Perler er mitt spesielle fagfelt, så her er noen tips til hvordan du selv kan sjekke perlesmykkene dine:
- Perler som er tredd på tråd bør tres om en gang i året! Tråden tiltrekker seg fuktighet og vil etterhvert ryke. Ekte perler bør tres med knuter imellom, da det forhindrer slitasje mellom perlene og hvis det skulle ryke, unngår du å miste så mange perler! Knutene skal sitte tett inntil perlene, så blir det glipper bør du tre det om.
La en fagperson tre for deg. Vi har egnet tråd og det krever spesial utstyr til å få låsene pent og sikkert festet og det er ikke barebare å få til fine, stramme knuter!
- Perlekjeder skal ikke vaskes med vann! Bruk en myk klut til å tørke av, evt et kjøkkenhåndkle hvis det er mye "belegg" på. Unngår du å dusje med smykkene på og ikke har parfyme på huden der perlene ligger, sparer du de for mye! Ta alltid på smykker, dette gjelder alle smykker, etter at parfyme, krem og hårspray er tatt på!
- Perleørepynt og perler på ringer er ofte bare limt på en stift. Hvis du kjører en negl rundt festet mellom perlen og stift/skål kan du sjekke om limet holder skikkelig. En perle som enda sitter godt vil tåle denne testen. Hvis perlen løsner er det bare å få den limt, og du har unngått å miste den!
Et annet tips er å la ringen sitte på når du vasker hendene dine når du ikke er hjemme. Ja, det er ikke det beste for limet, men det er bedre enn at du glemmer den igjen på vasken...
Gled deg over smykkene dine - og bruk de masse - enten det er et uekte smykke til hundre lappen eller en skikkelig investering til 80. 000,-! De skal ikke ligge å pynte opp skuffen!
Enjoy jewelicios FUN!

1 comment:

Fru Storlien said...

takk for gode tips! nå ble jeg inspirert til å tasse inn på soverommet og pynte meg litt!