Monday, November 2, 2009

Incredible India Del 1.


Da har jeg kommet meg hjem fra produksjonsturen min! Det er så vidt jeg har klart å lande! Jeg har hatt en fantastisk spennende tur, som viste seg å bli så mye mer enn bare smykkeproduksjon. Jeg har sett og opplevd så mye, og fått inntrykk som har merket sjelen min...


India er vakkert. India er kontraster. India er et sirkus som har gått bananas. Gatene er fulle av biler, kameler, hester, mennesker som farter rundt innimellom, barn som tigger, kuer, apekatter, luften er full av forurensing og bilene tuter og tuter. Kaos! Men veldig spennende!


Onkelen min jobber for Humana People to People India, så vi var heldige og få være med ut å se noen av de forskjellige prosjektene. Academy for Working Children, midt i slummen, her fikk slumbarna undervisning og kanskje en mulighet til å få begynne på offentlig skole. De er der en firetimers tid og får et avbrekk i arbeidsdagen. Dette var utrolig å se. Kontrasten fra hjemme i Norge, tanken på hvor godt Nikolai har det, og se alle de blide, glade barna som var så takknemlige for å gå på skolen... da vi kom tilbake til hotellet var jeg helt ødelagt. Jeg bare gråt og gråt. Kontrasten var overveldende! Det var vanskelig å se hvordan de hadde det der de bodde, i sine små plast skur, men samtidig syntes jeg prosjektet til Humana var så utrolig godt. Dette er India og ikke Norge, så man kan ikke sammenligne direkte. Det er en helt annen verden, og det er godt at noen jobber for å forbedre vilkårene i en verden hvor man ikke har krav på alt det man har krav på i Norge. Vaksiner, arbeid, støtte, helseskjekk osv.
Noe som også slo meg var at her i Norge er vi veldig opptatt av at produktene vi kjøper ikke skal ha vært utført av barn. Det er jeg også veldig opptatt av, og som grunder vil jeg aldri godta at mine produkter lages av barn, men det er ikke så svart-hvitt... for HVA skal barna gjøre når det ikke er noe alternativ? I stedet for å bare være i mot barnearbeid, må man heller fokusere på å gi barna et annet sted å være. Det er nemlig ingen selvfølge at når man nekter for barnearbeid, så flyr barna ut å leker i stedet... Den slummen jeg besøkte, full av søppel, er ingen lekeplass...

Vi er så utrolig, utrolig heldige som bor i Norge...


Vi besøkte også et Micro Finance prosjekt, utrolig spennende å møte alle kvinnene der og se resultatene deres. Det var ikke så ulikt min egen situasjon, kvinnelige grundere som ønsket å bira til husholdningen, og jeg kjenner jo selv på kroppen hvor godt det er for selvtilliten og selvfølelsen når man gjør noe selvstendig og eget, og får det til! Dette var også et flott møte!


Sist besøkte vi en skole som utdannet lærere. Her blir studentene garantert jobb når de er ferdige. Dette er supert, for dette kan virkelig gjøre noe med mange skjebner, og er et aktivt mål for den nye generasjonen.


Jeg avslutter dette innlegget med Humanas visjon :


"It is about fostering new generations with golden hearts and heads and hands, well educated and with a personal ethic of such proportions that humanized relationships of all sizes can serve as substitutes for all sorts of dehumanised phenomenon. It is about improving democracy, advancing production, building up trade relations, generating services and it is about scanning all brains to create new portions of know how. It is about concentrating on the important task of transferring the results of efforts from places where development is well ahead to places where it is dawning or even absent. It is about establishing capable institutions for education and health. It is about improving human relationships on a contemporary basis and to modern standards. It is about emancipation of every single human being on the level of personal happiness and, at the same time making each human being responsible for the happiness of his neighbours through practical methods. And as always in the question of development it is about promoting and preventing.Preventing the dehumanising of society, of institutions and of you and me. Promoting the humanization of mankind, the only art form that contains the seeds to the flowers of happiness for all. From black-white to all colours at random. From the struggle for liberation to the struggle for development” (from the charter of Humana People to People).

1 comment:

Mamma4 said...

Så fint å høre at turen var vellykket.Må være inspirerende og lærerikt med en slik tur på mange områder.Gleder meg til å se armbåndene mine jeg;)